Doetebol - Doetebol is een belevingstuin met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen kunnen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Doetebol is een belevingspark in Doetinchem met robuuste speelnatuur waar kinderen met natuurlijke materialen spelen en wijkbewoners elkaar ontmoeten.

Als basis van de Doetebol zien we een robuust stuk speelnatuur met natuurlijke spelaanleidingen. Duurzaam ingericht met los materiaal als water, zand, stammen, boomschijven, stenen en takken waar kinderen kunnen ravotten, hutten bouwen en ontdekken. Dit alles op een plek met reliëf, een landschap met grotere bomen en een waterloopje, inheemse struiken en planten, veel bloemen en eetbaar groen. Zodat biodiversiteit gegarandeerd is en er ook plaats is voor bijen, vlinders, vogels en kleine zoogdieren.

natuurlijk spelen 02 natuurlijk spelen 01

Natuurlijk spelen is gezond

Speelnatuur is belangrijk omdat kinderen tegenwoordig, in een digitale wereld vol computers en games niet altijd vanzelf tot spelen komen, soms hebben ze een zetje nodig. Een stuk natuur waar je niet voorzichtig hoeft te zijn biedt kinderen natuurervaringen en een andere manier van spelen. Creativiteit wordt aangesproken, motoriek geoefend, sociale vaardigheden ontwikkeld en zelfvertrouwen kan groeien door het nemen van risico’s. Buiten spelen is op alle fronten goed voor de gezondheid.

natuurlijk spelen 03
natuurlijk spelen 04

Binding met de natuur

Daarnaast geeft het kinderen natuurervaringen, spelenderwijs, onmisbaar om verbondenheid te krijgen met de natuur, nodig om die stap te zetten naar een duurzame houding. Natuur is echter niet altijd bereikbaar of wordt sociaal als onveilig gezien door ouders. Deze plek in de wijk kan een mooie uitkomst bieden. Er is al een grote speeltuin in de wijk, met traditionele speeltoestellen. De Doetebol zal plaats bieden voor avontuurlijker spel.